Dokumentation
Syftet med denna del är att visualisera hur mykorrhizasvampars mycel kan se ut i en skog och hur de påverkas vid olika skogsskötsel.
Bilderna är förenklingar och generaliseringar. Alla arter mykorrhizasvampar antas reagera och påverkas av skogsbrukande på liknande sätt. Närmare kunskap om olika arters förekomster och mycelstorlekar i olika skogstyper, vid olika skogsåldrar och hur de påverkas av skogsskötsel är begränsad.
För att göra visualiseringarna har vi med stöd från forskning utgått från:
- Mykorrhizasvampar är beroende av sin mykorrhizasymbios med trädrötter.
- Förekomsten av mykorrhizasvampar följer trädens rötter. Normalt breder ett uppvuxet träds rötter ut sig 10 - 15 m. Så långt sträcker sig rötterna från hänsynsträd och från trädkanter mot avverkningar.
- När ett träd avverkas upphör transporten av socker från dess fotosyntes till sina rötter. Då upphör förutsättningarna för mykorrhizasvampar, vilka tynar bort och dör inom ett par månader till ett år.
- Mykorrhizasvampars mycel varierar i storlek beroende på mycelens ålder, var de växer och mellan olika arter. Typiskt breder de ut sig över någon m2 – vissa mindre, men andra flera tiotals m2 eller mer. Mycel är potentiellt långlivade och kan bli flera decennier, potentiellt i samma ålder som träd eller äldre.
- Hur mycket mykorrhizasvamp som finns i en skog baseras på vetskapen att deras mängd står i proportion till trädens fotosyntes eller tillväxt. Resultat från DNA-undersökningen av svamp i Markinventeringen visar att mängden mykorrhizasvampar minskar drastiskt efter avverkning och successivt ökar när ny skog växer upp.
- Med hjälp av resultaten från DNA-undersökningen av Markinventeringen 2015–2019 har vi beräknat hur stor andel av alla mykorrhizasvampar i marken som utgörs av olika svampgrupper vid olika skogsåldrar. Grupperna som redovisas är skinnsvampar (tillsammans med thelephorida svampar, t.ex. vårtöra), spindelskivlingar, kremlor och riskor, matsvampar samt naturvårdssvampar (sammantaget för rödlistade arter och signalarter). Baserat på dessa gruppers mängd vid olika skogsåldrar och hur skogsskötsel generellt påverkar, har en bedömning gjorts av hur de påverkas av olika skogsskötselsystem: trakthyggesbruk, hyggesfria metoder och orört under en skogsgeneration.
De svampgrupper vars mycel vi valt ut för att visualisera på skogscenarierna är matsvampar (markerade med gult) och naturvårdsintressanta arter (markerade med rött).
Diagram och staplar
I diagram och staplar redovisar vi hur mycket det bedöms finnas av alla arter av skinnsvampar (tillsammans med thelephorida svampar, t.ex. vårtöra), spindelskivlingar, kremlor och riskor, matsvampar samt naturvårdssvampar under en skogsgeneration vid olika typer av skogsskötsel.
För dig som vill läsa mer
kommer